Nutrició Infantil

Aliments processats: detecteu-los i eviteu-los!

24/02/2021

Actualment vivim en un món on predomina el menjar ràpid o menjar brossa, les cuines de les cases estan plenes de galetes, cereals, frànkfurts, menjar precuinats... Però també vivim en un món on no tenim temps ni de menjar, ni de gaudir de les petites coses de la vida i aquest tipus de menjar "ens fan la vida més fàcil", i sí! Ho fico entre cometes, perquè ens poden fer la vida més còmoda o fàcil, però no són gens saludables per la nostra salut.


Abans de tot definirem que són els aliments processats o ultra processats:

 

  • Aliment processat: aquell que ha sofert algun tipus de transformació, però segueix sent reconeixible a la vista. És el cas d'algunes amanides de bossa, verdures o marisc ultracongelat, llegums en conserva, conserva de peix...
  • Aliment ultra processat: quan la transformació és major i s'afegeixen diferents ingredients. En aquest cas no hi ha rastre de la forma original de l'aliment, ja que en aquest cas sol està en un percentatge molt baix. Aquí trobem la majoria de rebosteria industrial, snacks, galetes, precuinats, embotits, begudes refrescants...


Que passa si consumim molts productes ultra processats?

Doncs bàsicament res bo! Són productes amb un alt contingut en sucres i greixos, que són dos dels grans culpables del sobrepès i de l'obesitat i malalties com la diabetis, colesterol, malalties cardiovasculars... En poca quantitat d'aliment trobem moltes calories, gens sanes pel nostre organisme.
Les campanyes publicitàries d'aquests aliments són molt atractives i fan que tinguem desig de consumir-los i deixem de consumir els aliments que ens aporten, fibra, minerals, vitamines, sucres i greixos saludables en el seu estat natural i no afegits de forma artificial.


Hi ha algun ultra processat saludable?
NO!! A causa del seu alt contingut en sucres i greixos. Per tant s'haurà d'evitar el seu consum en la mesura del possible. Són aliments que combinen alta palatabilitat amb poca sacietat.
Alguns aliments processats poden formar part del menú quotidià, però s'haurà de vigilar molt la seva composició. Haurem d'estar atents al sucre, la sal en el cas de les conserves, quin tipus d'oli s'utilitza....


Com podem reconèixer un aliment ultra processat?
Són aliments que estan llestos per consumir i el seu preu sol ser molt econòmic. Com hem comentat anteriorment són molt saborosos i poc saciant.
Si mirem el seu llistat d'ingredients, veurem que en tenen 5 o més, entre els quals podem distingir poques o cap matèria primera. Contenen substàncies provinents d'altres aliments o mitjançant processos industrials com potenciadors del sabor i aromes, greixos vegetals, greixos hidrogenats, proteïnes hidrolitzades o aïllades, maltodextrina, dextrosa, fructosa, xarop de panís alt en fructosa, edulcorants, saboritzants i colorants, farines, fècules...
Tenen un alt percentatge de sucre i sal.


Estem parlant d'aliments com begudes ensucrades i energètiques, patates de bossa, pizzes precuinades, pa blanc o de motlle, sucs envasats, tota mena de galetes o rebosteria industrial, cereals ensucrats, dolços, llaminadures, gelats, xocolata blanca o amb llet, cremes de cacau...
precuinats tipus lasanya, croquetes, carns processades tipus hamburgueses, embotits...
Làctics ensucrats, salses com el quètxup, maonesa, tomàquet fregit


Tots aquests productes, encara que al seu envàs ens digui que no contenen sucres afegits, que són aptes per a esportistes, que són baixos en matèria grassa, que augmenten les nostres defenses, que contenen oli d'oliva verge extra, inclús els que diuen recepta de l'àvia!! Tots ells són ultra processats i són incompatibles amb una alimentació equilibrada.

Això vol dir que no podem consumir-los?
Aquests productes es poden consumir ocasionalment, però ni molt menys diàriament. No ens hem d'obsessionar amb l'etiquetatge dels aliments ni amb la seva composició, es tracta de portar una alimentació equilibrada i de tant en tant poder menjar algun aliment ultra processat.